Tárgyi eszköz leltár

Bástyai Miklós Leltározás

Információk

A leltárkészítés, összeállítási kötelezettséget, amely azt jelenti, hogy az Intézménynek a mérleg fordulónapján meglevő eszközeiről és forrásairól tételes és ellenőrizhető leltárt kell készítenie,
A leltározási kötelezettséget, azaz tényleges mennyiségi felvételt kell végezni akkor, ha az Intézmény. a számviteli alapelveknek megfelelő mennyiségi nyilvántartást nem, vagy nem folyamatosan vezeti, illetve a csak értékben kimutatott eszközöknél és forrásoknál egyeztetési kötelezettséget.
A törvényben foglaltak szerint a könyvek év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez olyan leltárt kell összeállítani, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza az Intézmény. a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait, mennyiségben és értékben, illetve értékben.

Az eszközöket és kötelezettségeket a leltározás során

– mennyiségi felvétellel vagy
– egyeztetéssel,
– kell ellenőrizni.

A mennyiségi felvételt megszámlálással vagy méréssel a nyilvántartásoktól függetlenül, a nyilvántartással való utólagos összehasonlítással kell végrehajtani.
Az egyeztetés a főkönyvi számláknak az analitikus nyilvántartásokkal és a könyvelés helyességét igazoló okmányokkal való utólagos összehasonlítását jelenti.

Ez utóbbi módszer alkalmazható:

– csak értékben kimutatott eszközök és kötelezettségek esetén, illetve
– azon természetes mértékegységben is számba vehető eszközök esetén, amelyekről az Intézmény. a számviteli alapelveknek megfelelő nyilvántartást vezet.