Általunk leggyakrabban alkalmazott vonalkódrendszerek, etikett típusok

EAN 13

Az első világméretű egydimenziós termékazonosító kódrendszer, mely leginkább a kereskedelemben használatos. A kód rögzített hosszúságú számsorozat, neve jól mutatja 13 numerikus karakterből áll. Adattartalmát előírás határozza meg, a gyártásazonosító sorozatszámon kívül többlet információt is kell tartalmaznia. Az első 2-3 karakter az országot azonosítja (például a Magyarországon vonalkódozott termékek mind 599-el kezdődnek), az ezt követő 4-5 karakter pedig a gyártót. Ezután egy a gyártó által meghatározott sorszám foglal helyet, végül az utolsó karakter egy ellenőrző karakter. Rövidebb (helytakarékos) formája az EAN 8. Ezt a típust akkor érdemes választani, hogy ha a felcímkézett termékeket kiskereskedelmi forgalomba kívánja bocsájtani, valamint nagyszámban fordul elő ugyanolyan azonosítóval ellátandó termék (tömegtermelés). Fontos: Mind az EAN13, mind az EAN8 esetén az ezért felelős intézménytől (GS1 Magyarország Nonprofit Zrt., www.gs1hu.org) az adott terméknek megfelelő kódintervallumot meg kell igényelni.

További információ a http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_gy%C3%A1rtm%C3%A1nyk%C3%B3 weblapon található erről a kódtipusról

Code 128

Az egyik legelterjedtebb egydimenziós kódfajta, melynek felhasználási területe igen széles. Folytonos, önellenőrző kódolás, melyet nagy sűrűség mellett is biztonságosan lehet kezelni. Az ASCII karakterkészletét képes használni, melyben a kis- és nagybetű ugyanúgy megtalálható, mint a számok, különböző műveleti jelek, és egyéb kiegészítő karakterek (pl. @ jel). Ez a típusú azonosító a legalkalmasabb, ha eszközeit futósorszámmal kívánja ellátni.

Data Matrix

Négyzetes vagy téglalap alakú elrendezésű kétdimenziós kódolás, melyet elsősorban elektronikai cikkek azonosítására használnak. Többszintű hibavédettséggel lett ellátva, ezért az egydimenziós vonalkódokhoz képest jóval nagyobb adatveszteséget (elmosódottságot, hiányosságot) képes olvashatóan elviselni. Felépítését tekintve egy négyzetben váltakozó sötét és világos mezők alkotják, melyet egységes határvonalak kerítenek be (2 oldalt tejesen sötét, 2 oldalt egy sötét egy világos mező váltakozása), jelezvén, hogy hol kezdődik és meddig tart a kód. Érdekessége, hogy nem csak nyomtatott formában életképes, de (pl. öntvényeknél) gravírozott, vagy beütött formában is működődnek. A Data Matrix kód már 2-3 négyzetmilliméteres méretben is kb. 50 karakter tárolására alkalmas, nagyobb méretben akár 3100 numerikus (csak számok), vagy 2300 alfanumerikus (számok, betűk, és jelek vegyesen) karakter is tárolhatunk bennük.

Ezt a fajta azonosítót ipari körülményhez ajánljuk, ha az azonosító extrém környezeti tényezőknek van kitéve, és ha bővebb adattartalmat kíván lekódoltatni.

A Datamatrix kód gyártáskori alkalmazásakor lehetőség van a kódot beütő vagy lézergravírozó szerszámmal eltávolíthatatlan módon felvinni a termékre (főképpen fémalapú termékeknél), így a gyártás folyamata során egyedileg követhetővé válik az adott gyártmányra jellemző összes adat.

QR kód

Hasonlóan a Data Matrix-hoz mátrix alapú kódolásról van szó. Hasonlóan négyzetes alakú kétdimenziós kód. Itt a pozícionálásról 3, a sarokban elhelyezett négyzet gondoskodik, ezek jól észrevehetők, minden kódon ugyanúgy néznek ki. Japánból származik, de hibatűrő képességének hála világszerte kezd elterjedni. Csak numerikus karakterekből 7000 képes tárolni, alfanumerikus karakterekből nagyjából 4000-t. Papírra-nyomtatott formában is kiválóan működnek, egyes fajták akár 30%-os adatveszteség mellett is olvashatóak maradnak. Mindezek mellett talán a legnagyobb erénye az olcsóságában rejlik, akár ingyen is előállítható. Ezen tulajdonságai miatt kiválóan alkalmazható a termelésben, a gyártás nyomon követésében, logisztikában, a nyomtatott médiában és sok más területen. Ezt a fajta azonosítót ipari körülményhez ajánljuk, ha az azonosító extrém környezeti tényezőknek van kitéve, és ha nyomtatott formában kíván bővebb adattartalmat lekódoltatni.

Természetesen konkrét vonalkód típusra vonatkozó igénye esetén bármilyen, a fentiektől eltérő, szabványos vonalkód típus kódolását és nyomtatását vállaljuk.